Hospodářská zvířata
Hospodářské zvíře je zvíře u kterého se sleduje přímý hospodářský užitek. Tímto se liší od zvířete domácího, které se chová pro domácí potěšení.Hospodářským užitkem je u těchto zvířat nejčastěji komodita ( mléko, maso, tuk, vejce či kožešina, mohou to být ale i kosti, paznehty, rohy nebo parohy, přírodní vlákna či chlupy, sladký med či měňavé perly). Dále pak užitečná práce (tažná zvířata či jezdecká zvířata) - především koně, v exotických jižních zemích ale také sloni a velbloudi, v severských zemích pak také sobi. Hlavními hospodářskými zvířaty jsou v ČR skot, prasata, drůbež (hrabavá i vodní) a ovce a kozy. Minoritní význam mají menší kožešinová zvířata - norek, nutrie, králík, pštros. Dále též jelen (zvěř chovaná v oborách může být hospodářským zvířetem), v Jižní Americe pak také lama. Mezi hospodářská zvířata patří také chované ryby na maso ( např. kapr) a dva druhy hmyzu, včela medonosná a bourec morušový. Z mořských či sladkovodních mlžů pak také perlorodky. Speciálním případem je zcela jistě pes, který může být jak hospodářským zvířetem (pastevští psi, záchranářští psi, slepečtí psi, tažní psi pro psí spřežení atd.) tak i domácím mazlíčkem.